De LGBT+ community is een groep voor mensen die niet vallen binnen het cisgender en/of heteronormatieve plaatje. Laat ik beginnen met uit te leggen wat die termen inhouden.

Cisgender is dat je je thuis voelt in het lichaam waarmee je geboren bent. Dat is het binaire man of vrouw zoals we dat allemaal kennen. Dit zie je bijna overal terug; op formulieren, belangrijke documenten, toiletbordjes, je kan het zo gek niet bedenken of het is bijna altijd nog uitsluitend binair op cisgender gericht. Bijna de hele maatschappij gaat ervan uit dat je zo bent zoals bij de geboorte is vastgesteld. Daar is alles op aangepast en dit wordt gezien als de norm. Niemand zal je vragen naar je voornaamwoorden of wanneer je erachter kwam dat je je ook daadwerkelijk kan identificeren met je toegewezen gender.
Heteronormatief is niet meer dan een relatie tussen een man en een vrouw. In de maatschappij zie je nog steeds heel vaak dat hetero zijn de norm is. Je hoeft er niet voor uit de kast te komen, niemand zal je er raar om aankijken of vragen wanneer je erachter kwam dat je hetero bent.

Om gender iets makkelijker uit te leggen wordt het vaak een parapluterm genoemd. De paraplu is gender in het algemeen. Daaronder zitten weer 3 kleinere paraplu’s, de cis-paraplu, de intersekse-paraplu en de trans-paraplu. Onder de cis-paraplu zitten alleen man en vrouw. Onder de intersekse-paraplu zijn de mensen die zijn geboren met een intersekse conditie. Dat houdt in dat zij een willekeurige combinatie van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken hebben. Tot 2013 werd bij deze mensen kort na de geboorte door artsen en/of ouders een keuze gemaakt om hen als man of vrouw door het leven te laten gaan doormiddel van een operatie. In 2013 is hier door de VN een verbod op gekomen omdat dergelijke operaties niet mogen plaatsvinden bij mensen die hier geen toestemming voor hebben gegeven, zoals pasgeboren baby’s. Onder de trans-paraplu heb je nog een onderscheid tussen binair-trans dus de transman en de transvrouw en non-binair trans, dat zijn meerdere manieren om je mee te identificeren. Zo heb je non-binair, genderfluid, genderqueer, agender, bigender, trigender, pangender, demigirl, demiboy, androgyn en vast nog wel een paar waar ik mogelijk later op terug zal komen.

Heteronormatief heeft te maken met seksualiteit. Maar buiten alleen het hetero zijn heb je nog veel meer termen. Deze zijn zeer uiteenlopend en een aantal zijn ook heel bekende termen zoals lesbisch, homo en biseksueel. De meeste mensen kennen deze begrippen al en weten wat ze betekenen. Omdat ik er niet vanuit wil gaat dat iedereen ze al kent zal ik ook deze later benoemen. Dan zijn er nog de minder bekende termen zoals panseksueel, polyamoreus, polyseksueel, aseksueel, aromantisch, omniseksueel, skolioseksueel, demiseksueel en ook hier zijn er ongetwijfeld nog een paar die ik nu nog niet goed ken maar waar ik ook later op terug zal komen.

Met de tijd zal ik al deze termen zo uitgebreid mogelijk behandelen.

Waarom het een community heet is eigenlijk heel eenvoudig uit te leggen. Omdat mensen die binnen deze groep vallen heel vaak te maken hebben met onwetendheid, geweld, belediging e.d. vormen we een groep van herkenning, erkenning en respect naar elkaar. Dat maakt het ook een hechte community waarin velen elkaar kennen en helpen. Het is daarnaast ook nog een enorm kleurrijk gezelschap die niet alleen aan onszelf of elkaar denken maar ook aan anderen die het moeilijk hebben. Denk hierbij aan mensen van kleur maar bijvoorbeeld ook het milieu en dierenwelzijn.

Voor velen is het ook een veilige groep om zichzelf te ontdekken. Wanneer iemand voor zichzelf wil onderzoeken of die persoon mogelijk een ander gender heeft dan altijd gedacht dan is daar altijd een luisterend oor en hulp. Andere voornaamwoorden worden zonder problemen aangenomen en ook een nieuwe naam is geen enkel probleem. Mocht je toch weer terug willen naar het oude ook dan is het zo geregeld en iedereen zal elkaar helpen om die vrijheid te behouden. Ook is er vaak onderling veel kennis over transities en eventuele operaties.

Al met al is dit een hele fijne groep mensen en laten we hopen dat dat zo blijft!

Love is love
Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s